Tuesday, April 25, 2006

Reisinfo Thailand

Bij onze aankomst in Bangkok proberen we onmiddellijk een trein te regelen naar Chiang Mai. Normaal gezien vertrekt de eerste trein om 8 uur 's morgens en duurt de rit 14 uur.
Door overdag te reizen met de trein, zien we dan al snel wat van Thailand. Maar zullen we 's avonds waarschijnlijk wel blij zijn als we in Chiang Mai aankomen.

Chiang Mai
Mogelijk veblijf: Hollanda Montri Guesthouse (Nederlandse leiding; 275 Bath per kamer, fan cooled, hot water, western wc. Trekkings: 3 dagen, 2 nachten voor 1420 Bath per persoon) / Gap House / Daret’ s Guesthouse / Lek House

Vanuit Chiang Mai proberen we dan een bus te regelen naar Thoeng, waar een Thais-Vlaamse familie ons opwacht. Zij hebben er immers een homestay waar we een poosje zullen verblijven om de Thaise cultuur beter te leren kennen.
Zij hebben ook een website en die kun je bekijken op www.lazymoonstay.com

Van hier uit zien we dan verder wel welke uitstapjes we erbij nemen.

Chiang Rai
De afstand van Chiang Mai naar Chiang Rai bedraagt 168 km (reisduur met de bus = 4 uur!). Onderweg passeer je rijstvelden, met jungle begroeide bergen op de achtergrond en het Doi Sakhet Elephant Camp. Dan begint de weg te stijgen door een prachtig landschap van bergen met bossen, teakbomen en daartussen bananenbomen.
Chiang Rai, hoofdstad van de gelijknamige provincie, ligt op 580 m hoogte aan de Mae Kok-rivier. De stad werd in 1263 gesticht door koning Mengrai van het Lanna-rijk op de plaats waar zijn op de vlucht geslagen witte olifant werd teruggevonden. Vanaf 1786 behoort de stad tot het Thaise rijk. Het bronzen standbeeld van koning Mengrai staat bij Phaholyothin Road aan de oostzijde van de stad. Bij de tempel Moong Muang in het centrum (met erbuiten en groot zittend boeddhabeeld) wordt dagelijks een straatmarkt gehouden. Er dichtbij (naast het Rama Hotel) is een overdekte markt, waar onder andere veel vis wordt verkocht.
> tempels: Wat Phra Singh aan de Singhakai Road dateert vermoedelijk uit de 18de eeuw en herbergde een belangrijk beeld. Wat Phra Kaeo aan de Trairat Road, dichtbij de Wat Phra Singh, heeft een mooie bot en viharn waarin drie Boeddha’s staan en links van het altaar een portret van de koning hangt. Van groter belang is de witte chedi achter de viharn, waar in 1436 de beroemde Smaragden Boeddha (nu in de Wat Phra Kaeo in Bangkok) is ontdekt. De chedi zou door bliksem zijn beschadigd en daarbij zou het beeld, bedekt met gips, tevoorschijn zijn gekomen. Toen het gips enige tijd later barstte, kwam de werkelijke waarde van het beeld aan het licht. Twee hoger gelegen tempels zijn de Wat Ngam Muang en de Wat Doi Tong. Wat Ngam Muang, gelegen op een heuvel te westen van de Wat Phra Kaeo, bereik je via een door naga’s geflankeerde trap. De oude stenen chedi werd in 1318 gebouwd door de zoon van koning Mengrai om zijn as te herbergen. In de viharn staat een gouden boeddhabeeld. Vanaf het tempelterrein van de Wat Doi Tong, gelegen op een heuvel ten noorden van de Wat Ngam Muang, heb je een fraai uitzicht over de Mae Kok-rivier en omgeving. Hier staat ook de City Navel Pillar. Toen koning Mengrai de stad op 26 januari 1263 stichtte, maakte hij deze heuvel tot het centrum (navel) van de stad en het omringende land. In 1988 werd hier ter herinnering aan de stichting van Chiang Rai door koning Mengrai dit monument opgericht.
> Mogelijk verblijf: Het boonbundan Guesthouse
> Boottocht over de Mae Kok-rivier. Langs de rivier liggen dorpen van verschillende bergvolken waar u een bezoek kunt aan brengen. Vaak wordt de tocht andersom gemaakt, van Tha Ton naar Chiang Rai, waardoor de reisduur maar vijf uur hoeft te duren, omdat de boottocht dan stroomafwaarts wordt gemaakt.
> Bergvolken
> De gouden driehoek (drielandenpunt met Birma en Laos) De eigenlijke plaats ligt 12 km ten noorden van de stad Chiang Saen in het uiterste noorden van Thailand. Je bevindt je daar in het stroomgebied van de Mekong, de grensrivier met Laos. Aan de over kant zie je het ondoordringbare berglandschap van Laos. De “driehoek” is op zichzelf niet zo interessant. Eigenlijk is het niet meer dan een bocht in de rivier waar langs de weg een hotel en een aantal souvenirstalletjes staan, waar onder andere opiumpijpjes en producten uit Laos en Birma liggen uitgestald. Een goed uitzicht heeft u vanaf de heuvel waarop een chedi en een vervallen viharn staat.
De naam “gouden driehoek” is ontleend aan het feit dat de drie landen verschillende muntsoorten hadden en goud werd gebruikt als internationaal en waardvast betaalmiddel – onder andere voor de handel en smokkel van opium. Vroeger was dit gebied alleen via bergpaden te bereiken, maar in 1920 legde de regering de Phaholyothin Road aan – de weg van van Lampang naar het noorden.

Chiang Saen
Interessanter dan de gouden driehoek zelf is Chiang Saen, dat zuidelijker gelegen is. Het is een oud stadje dat nog het meest op een openluchtmuseum lijkt, met zijn 19de-eeuwse muren, pagoden en gebouwen. De plaats ligt 60 km de noord-oosten van Chiang Rai. Het was vroeger de belangrijkste, ommuurde hoofdstad van het gelijknamige vorstendom. Stad en omgeving werden in 1558 ingenomen door de Birmezen, die er bleven tot aan het begin van de 19de eeuw. Toen nam koning Rama I de stad in, die daarbij zwaar beschadigd werd. Chiang Saen bleef daarna zeventig jaar lang verlaten, tot koning Rama V het liet herbouwen. Het idyllisch aan de grensrivier gelegen plaatsje is ruim gebouwd, met veel bomen en smale geasfalteerde wegen met aan weerskanten houten huizen op palen. De sfeer doet enigszins aan Indonesië denken. Guesthouses en particulieren verhuren kano’s.

Koh Samui-> Grote zittende Budha
Familie-vriendelijke stranden:
Choeng Mon Beach (noorden)
Mae Nam Beach (cocopalm – exc. Koh Nang Yang: divers resort)

Bangkok
Het inwonersaantal wordt op een 9 miljoen geschat.
Bangkok heeft honderden tempels en kloosters (= wats).
Het Grote Paleis en de omringende monumenten op Ko Ratanakosin is de topattractie in Bangkok. Het paleis wordt alleen tijdens bepaalde plechtigheden door de koning gebruikt. Zijn officiële residentie is het Paleis Dusit.
In het koninklijk paleis bevindt zich de Tempel van de Smaraden Boeddha. Het elegante beeldje van ongeveer 70 cm hoog, van groene jaspis gemaakt en ongeveer 500 jaar oud, staat midden in de tempel op een hoog voetstuk in een glazen vitrine. Het mag niet gefotografeerd worden. Het beeldje wordt beschouwd als de “beschermheilige” van het koninkrijk. Als bezoeker ben je verplicht netjes gekleed te zijn (knieën en schouders bedekt) en de schoenen uit te doen. Verder staan in dit complex tal van gebouwen die met elkaar wedijveren in schoonheid. Ze zijn overdadig versierd met gekleurde tegels, bladgoud en spiegelglazen inlegwerk.
De Gouden Chedi (Phra Sri Rattana) werd gebouwd door koning Mongkut om er een stuk borstbeen van Boeddha in te bewaren.
(Een chedi is een klokvormige toren, vaak met relikwieën. Een stupa is een toren of pagode, vaak een begraafplaats. Een viharn is een gebouw waar erediensten worden gehouden. Een bot is een tempel waar religieuze plechtigheden plaatsvinden.)
De Wat Benchamabophit, de marmeren tempel, kan je het best ’s morgens vroeg bezoeken, als het marmer nog een oranje gloed heeft en de monniken in de rij staan voor hun dagelijkse aalmoes. De tempel, ongeveer 100 jaar oud, is een mooi voorbeeld van recente tempelarchitectuur. U vindt er een oase van rust. De tempel heeft een binnenplaats met rondom boeddhabeelden en vijvers met vissen en schildpadden die dagelijks papaja en bananen gevoerd krijgen van monniken en andere gelovigen. Buiten en aan de overzijde van het kanaal zijn de verblijven van de monniken. Tussen die verblijven liggen gazons.
Lumpini Park is een oase van rust in het centrum van Bangkok. In het weekend komen de Thai hier om te picknicken en voor de sanuk (amusement). Er zijn stalletjes met vlees en mie bij de noordelijke uitgang en een bar en een restaurant waar u, als u dat wilt, de zonsondergang kunt bekijken.
Ancient City is een reusachtig openluchtmuseum , 33 km te zuidoosten van Bangkok, waar alle belangrijke gebouwen van Thailand op ware grootte of iets kleiner zijn nagebouwd. In het park bevinden zich ook exotische vogels, apen en olifanten, zodat er ook voor de kinderen iets te zien valt. (Vanuit Bangkok rijden dagelijks bussen.)

TOERISTISCHE INFO:
www.tat.or.th (hoofdkantoor: 4-372 Bamrung Muang Road Bangkok 10100, tel. 02-694-1222.
thailand. pagina.nl
Trein: S.R.T. (State Railway of Thailand)
Bus: B.K.S. (Bor Kor sor) (Staatsbusonderneming)

AMBASSADE:
44 Soi Pipat, Silom Road Bangrak, Bangkok 10500
tel. 02-2360150, 2367806

No comments: